11 keer digitaal met video

11 keer digitaal met video

Het is weer zover: tijd voor de VOV-beurs.

En ook VOV Lerend Netwerk gaat met zijn tijd mee. Ik ontdekte zonet de Conversation Starter, een mooie tool die VOV gebruikt om bezoekers en aanbieders vooraf afspraken met elkaar te laten maken. Een leuke tool die ik met plezier heb ingezet om te polsen welke uitdagingen en welke vragen de learning professionals vandaag hebben.

Wat blijkt? Heel wat vragen gaan over digitale tools en technieken:
Wat bestaat er? Hoe en wanneer zetten we wat in?

In deze blog ga ik 11 keer digitaal met een selectie van veelvoorkomende en effectieve digitale leeroplossingen met video.

Virtual Reality

Virtual reality (VR) is het ultieme instrument voor een volledige beleving. Zet een VR-bril op en laat wordt ondergedompeld in een virtuele wereld. In training kunnen we tal van zaken levensecht worden gesimuleerd, van brand- tot veiligheidsoefeningen. Bijkomend is het kostenbesparend voor trainingen die vaak worden gegeven. Last but not least kan er worden bijgehouden waar de kijker op let, waardoor er op een zeer objectieve manier gemeten wordt. Zo kan je het niveau en de vooruitgang van je trainees op de voet volgen.

Live studio webinar

Een live studio webinar of professioneel webinar wordt live uitgezonden vanuit een professionele studio. Het grote voordeel van deze formule is de grote mate van interactiviteit. De deelnemers doen actief mee met de polls en kunnen vragen stellen via de chat. Naast de expert wordt een webinarhost voorzien in beeld die ervoor zorgt dat de juiste vragen door de expert in camera beantwoord worden. Met een live studio webinar blijven deelnemers 53 minuten gefocused meedoen. Dit is een online record. De opname kan naderhand on-demand ter beschikking gesteld worden met behoud van de online interactiviteit.

Lecture capture

Bij lecture capture wordt een trainer gefilmd tijdens het geven van een klassikale training of presentatie. Op deze manier kan je laagdrempelig en heel snel video maken. Het grote nadeel is dat deze video vaak lang is en online deelnemers weinig aanspreekt. Bij professionele producties wordt naast de spreker in beeld ook de slides of visuals duidelijk in beeld gebracht. Dit maakt de aandachtsboog iets langer.

Video met acteurs

In een video met acteurs kan je bepaalde vaardigheden of gewenst gedrag laten zien. De acteurs kunnen experten zijn die een handeling uitvoeren, trainers of medewerkers die een rollenspel doen of je kan ook met professionele acteurs werken die een situatie herkenbaar in scène zetten. Met een goede storyline kan een video met acteurs een hoge didactische waarde hebben.

Expert video

Een expert video is een video waarbij je een expert ziet in beeld die iets uitlegt aan de hand van slides met illustraties of bewegende beelden. De spreker in beeld maakt deze leervorm heel persoonlijk en toegankelijk. De visuals zorgen ervoor dat de informatie wordt onthouden.
Deze vorm wordt ook vaak gebruikt voor MOOC’s, COOC’s en SPOC’s.

Online 360°-video

Met behulp van Online 360°-video kunt u medewerkers via pc’s en tablets rondleiden door bepaalde situaties en omgevingen zonder dat ze er fysiek naartoe moeten. Door gebruik te maken van interactieve hotspots krijgt de medewerker niet enkel een overzicht, maar wordt hij/zij ook aangespoord om actief mee te denken. En dit kan gebeuren vanuit elke locatie.

Whiteboard animatie

Een whiteboard animatie maakt moeilijke inhoud en theoretische modellen makkelijk verteerbaar. Tijdens de video zie je hoe doodle tekeningen en tekst vorm krijgen, vaak zie je ook de tekenende hand in beeld. Meestal wordt gewerkt met een voice-over stem die uitleg geeft bij de illustraties. Wanneer de expert zelf vertelt is het effectiever om deze ook in beeld te brengen.

Self-Webinar

Een self-webinar is een live uitzending waarbij een spreker via eigen computer een verhaal vertelt geïllustreerd aan de hand van slides of screensharing. Het sprekerbeeld is doorgaans van lage kwaliteit en wordt doorgestuurd via de webcam. Vaak staat de camera ook gewoon uit. Het online publiek kan vragen stellen via de chat en actief deelnemen aan de polls.

Augmented Reality

Bij Augmented Reality (AR) wordt er informatie over de werkelijkheid heen gelegd. Je ziet dus nog wel de mensen en voorwerpen om je heen, maar er wordt extra informatie aan toegevoegd. Met behulp van AR kunt u medewerkers begeleiden in het uitvoeren van complexe taken. Zo kan er bijvoorbeeld de bediening van een zware machine verduidelijkt worden aan de hand van toegevoegde visualisaties. Met AR is alles binnen handbereik.

Slide video

Wanneer je snel en goedkoop zelf een video wil maken dan is de slide video aangewezen. Met eenvoudige tools kan je een slide show maken of je scherm opnemen. Vaak wordt hierbij geen geluid gebruikt of loop-muziek. Toch is het mogelijk om met een kleine extra moeite je stem toe te voegen voor meer uitleg bij de beelden.

Live webcast

Bij een webcast kunnen online deelnemers live vanop afstand meekijken naar een klassikale training of presentatie. Bij professionele producties wordt naast de spreker in beeld ook de slides of visuals duidelijk in beeld gebracht. Bij een hybride webcast richt de spreker of host zich rechtstreeks naar het online publiek en kunnen de online kijkers ook actief participeren in de polls, chat… Deze format kan met een minimale inspanning heel wat reistijd en kosten besparen voor zowel de deelnemers als de organisator.

 

Doe de quiz en ontdek welke leervorm het best bij jouw project past. Ga naar quiz.

 
Interesse in één van deze technologieën voor jouw trainingen of learnings?Twijfel niet om contact op nemen via info@o-lab.be

Auteurs

Sandra De Milliano – Webinar Solutions
Learning Innovator & Webinar Expert

Sander De Roeck – Soulmade
Business Developer VR / AR